Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Πάρνωνας, το λαμπερό βουνό



Διαδρομή : αναχώρηση από Ναύπλιο , κατεύθυνση προς Μύλους Αργολίδας, Άστρος Κυνουρίας (νομός Αρκαδίας) , Αγιος Πέτρος και τα χωριά του Πάρνωνα

Χιλιομετρική απόσταση :  ………

Στάση στο παράλιο Άστρος για το Κέντρο Περιβαλλοντικής ..του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροβιότοπου Μουστού.
Υποστηρίζουν την βιοποικιλότητα  και τον βιώσιμο τουρισμό, την χλωρίδα και πανίδα (ορνιθοπανίδα) και τους οικότοπους της προστατευόμενης περιοχής του Πάρνωνα που εκτείνεται σε 1.140.892 στρέμματα και εγκολπώνεται σε αυτήν η λίμνη Μουστού, η Μονή Μαλεβής, η κορυφή οροσειράς Πάρνωνα, η χαράδρα του Λεωνιδίου, η Μονή  Έλωνας.

Αθλητικό γεγονός
Κρόνιο πέρασμα
Κάθε Ιούλιο (περίπου ??)διεξάγεται μια αθλητική ημι-μαραθώνια διαδρομή απόστασης 70χλμ. περνάει από τα χωριά του Πάρνωνα: Αγιος Πέτρος (εκκίνηση- τερματισμός)- Βούρβουρα- Βαμβακού – Βαρβίτσα- Καταφύγιο Πάρνωνα – Αγιος Πέτρος.

Όσο οι αθλητές θα τρέχουν (κι εσείς δεν συμμετάσχατε πάλι φέτος) πιείτε έναν ελληνικό καφέ με μπόλικο καιμάκι και φάτε ένα γλυκό του κουτανιού, ένα κάστανο ή κιδώνι ή ένα γαλακτομπύρικο αν προτιμάτε πιο σιριοπιαστά ακόμη.


Θρησκευτικός προορισμός
Ιερά Μονή Μαλεβής
Γυναικείο μοναστήρι του ??αι
Εδρεύει σε έναν καταπράσινο φυσικό τοπίο , που έχει απειληθεί βέβαια πολλές φορές να καεί από τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται κατά καιρούς ( ο Πάρνωνας είχε καεί σε μεγάλο μέρος του το 2007 αλλά ευτυχώς αναδασώθηκε).

 Γίνονται επίσης φιλότιμες προσπάθειες και από τους εθελοντές του Φορέα  για να προστατέψουν ότι πιο πολύτιμο έχει ο πλανήτης το οξυγόνο.
Στον Πάρνωνα διατηρούνται μέχρις στιγμής η αυτοφυής ελάτη χαλεπίου μαύρη πεύκηπου φύεται στο δάσος Pinusnigraτου Πάρνωνα το οποίο αποκαταστάθηκε μέσω του έργουLife+ Φύση 2007.
Στην οροσειρά του Πάρνωνα φύεται πλήθος αρωματικών φυτών (απαγορεύεται η ολοκληρωτική αποκοπή του και μόνο συγκεκριμένες εποχές γιαυτό προσέξτε τι θα κόψετε)
Πολλά μεισοκομικά φυτά όπως θυμάρι, ρίγανη, τσάι του βουνού ….δίνουν τροφή στις μέλισσες κι εξηγούν το πλήθος των κυψελών που μπορεί να αντικρύσει ο επισκέπτης τριγύρω του.

Birdwatching Παρατήρηση πουλιών στη λιμνοθάλασσα Μουστού
Tips
Σεπτέμβρη είναι η Ευρωπαϊκή γιορτή πουλιών και την περιοχή εδώ επισκέπτονται πλήθος κόσμου. Εσείς μπορείτε να πάτε κάποια άλλη μέρα …?/??είναι ανοικτά θα βρουν κάποιος??
Bird life international - Ornithologiki ….



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To νέο μας βιβλιαράκι ετοιμάστηκε.

Μετά από καιρό ήρθε κι ένα αδελφάκι του πρώτου μας οδηγού για τους δρόμους κρασιού και τα αρχαία μονοπάτια. Αυτή τη φορά με γαστρονομία.Όπ...